Almanca – Öğrenme ve seviye dereceleri
- A1 seviyesi: Hiç veya az Almanca bilgisi
- A2 seviyesi: Almanca temel bilgisi
- B1 seviyesi: Orta seviyede Almanca bilgisi
- B2 seviyesi: Iyi Almanca bilgisi
- C1 seviyesi: Pekiyi Almanca bilgisi
- C2 seviyesi: Mükemmel ile anadiline yakin Almanca bilgisi
Almanca Öğrenme ve seviye dereceleri
Derecelerimiz Avrupa Konseyinin dil öğrenimi için Ortak Referans Çerçevesi ’ne uygundur. Bu Avrupa kural yapıtı en önemli diller için ilk defa ortak bir standart uygulamayı önermektedir.
Referanslar her dili farklı dil seviyelerine ayırmakta. Genel olarak geçerli olan
A başlangıç seviyesi, B orta seviye ve C yüksek seviyedir.
A1 seviyesi: Hiç veya az Almanca bilgisi
Bu seviyeyi bitirdikten, gündelik konuşmaları ve kolay cümleleri anlayabilir ve kullanabilirsiniz. Kendinizi ve diğer bireyleri tanıtabilirsiniz, ayni şekilde günlük yaşama dair sorular sorabilir ve cevaplar verebilirsiniz – örneğin nereden geldiğiniz, nerde ikamet ettiğini, kimleri tanıdığınız veya nelere sahip olduğunuz hakkında. Bunların dışında kendinizi basit bir şekilde ifade edebilecek durumdasınız, eğer iletişimde olduğunuz kişiler yavaş ve anlaşılır şekilde konuşuyorsa karşılıklı olarak anlaşabilirsiniz.
A2 seviyesi: Almanca temel bilgisi
Bu seviyeyi bitirdikten sonra günlük yaşamın birçok alanında, mesela kimlik, aile, alışveriş, iş ve çevre ile ilgili bilgiler veren cümleleri ve sıklıkla kullanılan deyimleri anlayabilecek ve kullanabilecek durumda olursunuz.
Şimdiden, alışık ve bilinen şeyler üzerine bilgi alışverişi yapılan basit ve pratik durumlarda kendinizi ifade edebilirsiniz ve basit bir şekilde kendi kökeninizi, eğitiminizi, yakın çevrenizi ve ihtiyaçlarınızı tarif edecek haldesiniz.
B1 seviyesi: Orta seviyede Almanca bilgisi
Bu seviyeyi bitirdikten sonra anlaşılır bir normal düzeyde dilde konuşulduğunda ve söz konusu iş, okul veya boş zamanlarda olduğunda en önemli konuları anlayabilirsiniz. Yolculuk yaparken dil alanında karşılaşılan durumların çoğunu halledebilecek durumda olursunuz. Kolay ve birbirine bağlı cümleler kurarak tanıdık konular ve kişisel ilgi alanları hakkında düşüncelerinizi ifade etmek de sizi artık fazla zorlamayacak durumda olursunuz.
Problem yaşamadan deneyimlerinizi ve olayları anlatmayı, düşleri, umutları ve hedefleri tanımlamayı ve ayrıca planlarınız ile görüşleriniz için kısa bir gerekçe yâda açıklama vermeyi becerebilirsiniz.
B2 seviyesi: Iyi Almanca bilgisi
B2 Almanca dil seviyesini bitirenler somut ve soyut konular üzerine yazılmış metinlerin temel içeriğini ve ilgi alanlarında sürdürülen uzman tartışmalarını anlamakta güçlük çekmez. Bu durumda kendinizi anadilini konuşan kişilerle iki tarafında fazla zorlanmadığı normal bir muhabbet kuracak kadar kendiliğinden ve düzgün ifade edebilirsiniz.
Birçok konu üzerine belirgin ve detaylı bir konuşmayı, güncel bir soruyla ilgili fikrinizi beyan etmeyi ve farklı olanakların avantaj ve dezavantajlarını anlatmayı sorunsuz bir şekilde başara bilirsiniz. Bu seviyenin sonunda ki mümkün olan sınavlar „(ZD Beruf) Zertifikat Deutsch für den Beruf“ (Meslek için Almanca sertifikası) ve çok iyi öğrenciler için „(ZMP) Zentrale Mittelstufenprüfung“ (Merkezi orta seviye sınavı).
C1 seviyesi: Pekiyi Almanca bilgisi
Bu seviye size geniş kapsamda iddialı, uzun metinleri ve üstü kapalı manaları anlamanızı sağlar. Ayni şekilde kendinizi kendiliğinden, akıcı ve düzgün ifade edebilirsiniz, sıkça belirgin bir şekilde kelime aramaya mecbur kalmazsınız.
Öğrendiğiniz dili sosyal ve iş hayatında veya meslek ile eğitiminizde etkin ve esnek olarak kullanabilirsiniz. “(ZMP) Zentrale Mittelstufenprüfung“’u (Merkezi orta seviye sınavı) problem yaşamadan geçebilecek durumda olursunuz.
C2 seviyesi: Mükemmel ile anadiline yakin Almanca bilgisi
Bu seviyeyi bitirdikten sonra uygulamada okuduğunuz ve duyduğunuz birçok metni kolayca anlayabilirsiniz. Farklı yazılı ve sözlü kaynaklardan aldığınız bilgileri özetlemek ve bu arada gerekçe ile açıklamaları birbirine bağlantılı cümlelerle dile getirmek te size zorluk yaratmayacaktır.
Bu seviye derecesinde mümkün olan sınavlar „(KDS) Kleines Deutsches Sprachdiplom“ (Küçük Almanca Dil Diplomasi) veya „(GDS) Großes Deutsches Sprachdiplom“ (Büyük Almanca Dil Diplomasi), „(DSH) Deutsch für den Sprachlichen Hochschulzugang“ (Üniversiteye dilsel giriş için Almanca) veya „(ZOP) Zentrale Oberstufenprüfung“ (Merkezi yüksek seviye sinavi).